Napravite kvalitetan tartar umak

po Senan Dervisevic

Uz meso ili neku suhu hranu uvijek odlično ide i nekakav umak koji daje posebnu aromu jelu. Volite li majonezu, luk i kiselo mlijeko, tartar je odličan izbor. Bez obzira jedete li ribu, pohovane osliće ili piletinu, tartar umak odlično će se uklopiti uz gotovo svako jelo. 

Ovaj umak, osim što je ukusan, vrlo je jednostavno napraviti i brzo je gotov. 

Sastojci: 

2 dl majoneze

4 kašike kiselog vrhnja

pola glavice crvenog luka

2 čehna bijelog luka

pola šoljice sitno narezanih krastavaca

limunov sok (pola limuna)

1 kašika senfa

pola male kašičice peršuna

malo soli, bibera i crvene paprike

Priprema:

1. Izmiješajte u jednoj posudici sve suhe sastojke, luk izrendajte sitno, a bijeli luk istisnite.

2. Kada se svi sastojci sjedine dodajte majonezu, kiselo vrhnje, senf i limunov sok, miješajte sve zajedno i kada se sve dobro pomiješa, dodajte začine.

3. Tartar umak najbolje je staviti u frižider na 15-ak minuta da se dobro ohladi nakon čega je spreman za konzumaciju.

Napomena:

Jednostavniji i puno brži način pripreme je da sve sastojske stavite u blender i usitnite. Probajte, ukoliko vam nešto fali, dodajte.