Sastojci:
60 g svježih listova mente,
1 l vode,
1 kg šećera,
1 kesica sredstva za želiranje,
kap ili dvije zelene boje za hranu (nije obavezno).
Priprema:
1. Operite listove mente i isjeckajte. Stavite ih u šerpicu i prelijte vodom. Stavite da prokuha pa skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno 10 minuta. Sve procijedite kroz tri sloja gaze.
2. Ostavite da se cijedi, ukoliko je potrebno dok sav sok ne iscuri u posudu. Lagano stisnite gazu da iscijedite ostatak soka.
3. U dobijeni sok dodajte boju za hranu (ako koristite) i umiješajte sredstvo za želiranje. Stavite sve da prokuha na jačoj temperaturi, miješajte povremeno. Kada prokuvja dodajte i šećer i ostavite da kuha samo 1 minutu, miješajući stalno.
4. Sklonite sa vatre i skinite pjenu s vrha (ako se pojavila). Odmah dobijeni džem prespite u tople tegle (ne punite ih skroz do vrha, ostavite 1 centimetar praznog prostora do poklopca). Obrišite rub tegle i dobro poklopite. Tegle sterilizirajte i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na suhom, prozračnom i hladnom mjestu.