Sastojci: 400 ml slatke pavlake, 1/8 kašičice soli, 2 jaja, 150 g šećera, 450 g sjeckanih jagoda, pola kašike limunovog soka.
Priprema:
1. Sjedinite slatku pavlaku i so u šerpi i pustite da proključa, a zatim sklonite s vatre.
2. U posebnoj zdjeli umutite jaja s polovinom šećera, pa dodajte vruć krem. Vratite u šerpu i kuhajte na nižoj temperaturi, ne dozvolite da proključa.
3. Kuhajte uz stalo mješanje, dok se smjesa blago ne zgusne. Ohladite fil na sobnoj temperaturi i povremeno promješajte. Neka se hladi najmanje 2 sata.
4. Dok se fil hladi, u blenderu umutite jagode s preostalim šećerom i sokom od limuna, dok ne postane glatko. Smjesu procijedite i sipajte u ohlađen fil, pa dobro izmješajte.
5. Sipajte u željene posude i ostavite da se zaledi u zamrzivaču.