Napravite sami tjesteninu

po Vasa kuharica

Okus domaće tjestenine mnogo je bolji od one iz trgovina, a recept je najviše stvar tehnike. Potrebna su samo dva sastojka – brašno i jaja, ali i mnogo dobre volje i vježbanja. Ali, kada savladate tehniku, sigurno će vam izrada domaće tjestenine predstavljati zadovoljstvo.

 

Recept za pripremu 600 g tjestenine, koja je dovoljna za 4 ručka, sadrži 400 g brašna i 4 jaja. Pravilo je: 1 jaje na 100 g brašna. Potrebno je i malo soli i po želji malo mlijeka i maslinovog ulja.

 

Prosijte brašno i napravite rupu u sredini. Jaja razbijte, dodajte so te prema vašoj želji 1 kašiku mlijeka i 1 kašičicu maslinovog ulja. Dobro sve umutite.

 

Dodajte jaja u rupu od braška, miješajući rukom ili viljuškom. Potom mijesite tijesto rukom 5 do 10 minuta, dodajući brašna ako bude ljepljivo, sve dok ono ne postane elastično i glatko. Tijesto zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižider pola sata.

 

Valjanje tijesta – razrežite tijesto na 4 dijela, pobrašnite i zamotajte ostale folijom dok radite s jednim komadom. Pobrašnite valjak i pomoću njega tanjite tijesto dok ne dobijete tanku površinu, a njena debljiva ovisi o tome šta želite praviti.

 

Ostavite desetak minuta da se osuši i ponovo izvaljate valjkom te izrežite u željeni oblik. Potom tjesteninu stavite da se suši. Potrebno je minimalno nekoliko sati da se pravilno osuši, a potom je možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Ovako pripremljenu tjesteninu iskoristite u roku 4 dana.

 

Preporučujemo