Napravite savršen bešamel sos

po Vasa kuharica

Mnoga jela od tjestenine, povrća i mesa ne mogu se zamisliti bez bešamel sosa. Donosimo vam klasičan recept za njegovu pripremu.

 

Sastojci:

 

500 ml mlijeka,

50 g brašna,

50 g maslaca,

prstohvat soli i bibera,

malo muškatnog oraščića.

 

Priprema:

 

  1. U posudu stavite maslac da se rastopi na laganoj vatri. Kad se rastopio i počeo lagano bubriti, dodajte brašno.

 

  1. Smjesu brašna i maslaca kuhajte na laganoj vatri uz stalno mješanje 3-4 minute

 

  1. Maknite smjesu s vatre pa dodajte mlijeko, također stalno mješajući smjesu

 

  1. Dovedite smjesu do vrenja, a zatim pustite da se zgusne do željene gustoće

 

  1. Na kraju dodajte so i biber te malo muškatnog oraščića.

 

Preporučujemo