Sastojci:
500 g šampinjona,
1 prasa,
2 čehna bijelog luka,
2 grančice svježeg timijana,
2 prstohvata soli,
malo svježe mljevenog crnog bibera,
100 ml bijelog vina,
200 ml slatkog vrhnja,
maslinovo ulje,
grančica svježeg peršuna.
Priprema:
- Šampinjone narežite na kriške. Prasu operite, osušite te i izrežite na tanke kolutiće.
- U zagrijanu posudu ulijte maslinovo ulje, 2 izdrobljena čehna bijelog luka, dodajte timijan i lagano zapržite. Potom dodajte prasu i dinstajte na srednjoj vatri 7-8 minuta, dok ne omekša.
- Dodajte šampinjone i nastavite dinstati još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne puste tečnost. Prelijte vinom i dinstajte dok alkohol ne ispari i tečnost se ne smanji.
- Posolite i pobiberite pa dodajte slatko vrhnje i kuhajte još 5 minuta dok se sos ne poveže.
- Sos pospite sitno sjeckanim peršunom i poslužite uz glavno jelo.