Napravite tjesteninu bez greške

po Vasa kuharica

Pastu sa sosom od paradajza znaju napraviti skoro svi. No, samo oni vještiji znaju trikove kako da kuhana tjestenina bude savršena. Kulinarski stručnjaci imaju nekoliko trikova kako da napravite najbolju tjesteninu sa sosom od paradajza.

 

Prije svega, treba napraviti sos. Naspite malo maslinovog ulja i sitno sjeckan crni luk u tavu. Luk pržite dok ne dobije zlatnu boju i dodajte 800 grama sitno sjeckanih paradajza. Posolite i kuhajte 10 minuta.

U veliku šerpu, punu posoljene ključale vode, dodajte tjesteninu. Uz sos od paradajza tradicionalno se koriste špagete. Važno je da zapamtite kako tjesteninu dodajete tek kad voda počne ključati.

 

Probajte pastu nešto prije isteka vremena kuhanja označenog na pakovanju kako biste provjerili je li gotova. Špageti trebaju biti al dente.

 

Procijedite ih kad budu kuhane. Potom ih dodajte u sos i promiješajte. Preko dodajte svježe rendan parmezan. To su osnove ovog recepta.

 

Stručnjaci preporučuju još neke trikove koji će pastu u paradajz sosu učiniti još više italijanskom.

 

Stavite nekoliko listova bosiljka u blender i dodajte malo vode u kojoj su se kuhale špagete te malo ulja i soli. Usitnite dok ne dobijete glatku smjesu i dodajte pasti sa paradajzom.

 

Kod svih jednostavnih jela, ključ je u odabiru sastojaka. Trebate koristiti integralnu pastu i sezonske sastojke.

 

Ključ italijanskih tjestenina je u jednostavnosti. Italijani uglavnom jedu tjestenine bez ikakvog sosa, prelivene maslinovim uljem i posute parmezanom. Ako nemaju sira, koriste nasjeckane bademe i bilje. Uvijek koristite ono koje je najsvježije.

 

Korisno je imati i sušene paradajze koji u trenutku potpuno izmijene okus tjestenine. Možete je posuti i kaparima.

 

Iako mnogi kažu da je najbolji sir za tjestenine parmezan, pekorino je, također, odličan izbor. Dobar izbor su i samljevene sjemenke – lan, suncokret, susam.

 

Preporučujemo