Napravite vrhunski aromatizirani maslac

po Vasa Kuharica

Svima je već dobro poznat maslac sa začinskim biljem koji nam je dostupan u skoro svakom supermarketu.  Naravno, možete ga i sami napraviti jer je postupak vrlo jednostavan, a svako se može igrati s omiljenim okusima i omjerima začina.

Aromatizirani maslac zapravo je spoj maslaca i začinskog bilja, raznih začina ili aroma koje se dodaju omekšalom maslacu te se dobro umute, nakon čega se, sada kao jednolična smjesa umataju u prijanjajuću foliju i ohlade.

Omekšali maslac pomiješajte sa biljem, pa smjesu izmiješajte, oblikujte u željene oblike, stavite u foliju, pa u zamrzivač da se stisne. Također, maslac možete aromatizirati i sa senfom te poslužiti uz povrće ili piletinu. Ili možete napraviti i maslac s tapenadom od maslina koji izvrsno pristaje uz riblja jela. Ukoliko više volite mesna jela možete napraviti maslac sa inćunima i kaparama. Iako na prvi pogled čudna kombinacija ovaj maslac jako je popularan u francuskoj kuhinji te će oplemeniti bilo koji odrezak od goveđeg mesa.

Ako ste maslacu dodali suhe brusnice možete ga koristiti za pripremu jela sa piletinom i puretinom tako što ćete prije pečenja premazati meso ili ga napuniti atomatiziranim maslacem.

Kombinacija bijelog luka i peršuna savršena je uz bilo koju ribu, morsku ili slatkovodnu.

Maslac sa bosiljkom nezamjenjiv je kada su u pitanju tjestenine. Dovoljno je skuhati špagete, pa preko još vrelih staviti komadić maslaca sa bosiljkom.

Preporučujemo