Kod mnogih, pa tako i u ovoj našoj regiji, punjene paprike se prave u velikim količinama pa pokoja završi u zamrzivaču. Njima se posebno razveselimo kada je frižider „presušio“ ili nismo imali vremena taj dan ništa spremiti za ručak.
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
12 paprika babura
1 šoljica riže
2 glavice isjeckanog crnog luka
suhi biljni začin
crvena paprika
biber
Sos od paradajza:
100 ml ulja
3 kašike brašna
500 ml pasiranog paradajza
1 l vode
1 kašika šećera
suhi biljni začin
biber
Priprema:
1. Punjene paprike: Sve sastojke za punjenu papriku izmiješati i ostaviti u frižider da odstoji jedan sat. Poslije toga napuniti očišćene paprike i složiti ih u dublju šerpu (paprike slagati uspravno).
2. Sos od paradajza: Propržiti brašno na ulju. Sipati paradajz pa dodati vodu. Sve izmiješati. Dodati jednu kašiku šećera, suhi biljni začin i biber, prema želji. Staviti da prokuha, uz povremeno miješanje. Kada prokuha, skloniti s vatre i preliti preko paprika. Krčkati na laganoj vatri dva sata.