Naš favorit: Punjene paprike

po Senan Dervisevic

Kod mnogih, pa tako i u ovoj našoj regiji, punjene paprike se prave u velikim količinama pa pokoja završi u zamrzivaču. Njima se posebno razveselimo kada je frižider „presušio“ ili nismo imali vremena taj dan ništa spremiti za ručak.

Sastojci:

500 g mljevenog mesa

12 paprika babura

1 šoljica riže

2 glavice isjeckanog crnog luka

suhi biljni začin

crvena paprika

biber

Sos od paradajza:

100 ml ulja

3 kašike brašna

500 ml pasiranog paradajza

1 l vode

1 kašika šećera

suhi biljni začin

biber

Priprema:

1. Punjene paprike: Sve sastojke za punjenu papriku izmiješati i ostaviti u frižider da odstoji jedan sat. Poslije toga napuniti očišćene paprike i složiti ih u dublju šerpu (paprike slagati uspravno).

2. Sos od paradajza: Propržiti brašno na ulju. Sipati paradajz pa dodati vodu. Sve izmiješati. Dodati jednu kašiku šećera, suhi biljni začin i biber, prema želji. Staviti da prokuha, uz povremeno miješanje. Kada prokuha, skloniti s vatre i preliti preko paprika. Krčkati na laganoj vatri dva sata.