Sastojci:
500 g svježih šampinjona,
150 g mariniranih gljiva,
2 glavice crvenog luka,
2 čehna bijelog luka,
1 veća paprika babura,
1 veći paradajz,
130 g riže,
2 kašike maslaca,
1 kašika sjeckanog peršuna,
1 kašičica mljevene paprike,
suhi začin,
so,
biber,
ulje.
Priprema:
1. Šampinjone operite i isijecite na četvrtine. Papriku i paradajz očistite i isijecite na kockice, a crveni i bijeli luk isjeckajte što sitnije. Rižu napola obarite u slanoj vodi pa je ocijedite od suvišne tečnosti i isperite hladnom vodom da se ne bi lijepila.
2. Na malo ulja propržite crveni i bijeli luk, dodajte papriku, šampinjone i kratko propržite. Dodajte rižu i paradajz pa dinstajte uz povremeno dolijevanje vode. Kad riža omekša, dodajte mljevenu papriku, sjeckani peršun i začine po ukusu. Na kraju dodajte maslac i polako promiješajte.