Naš prijedlog palačinke u umaku od višnje

po Vasa kuharica

Sastojci:

250g pšenične krupice,

jaje,

2 g suhog kvasca,

prstohvat soli,

kašičica šećera,

3dl mlijeka,

200 g posnog sira.

Sirup:

kilogram višanja,

malo škrobnog brašna,

100 g šećera,

250 ml vode,

limunova korica,

mljeveni klinčić i

cimet.

Priprema:

1. Zakukuhajte vodu. Višnje i šećer stavite u posudu, prelijte kipućom vodom i stavite kuhati. Kad zavrije, kuhajte oko 15 minuta. Dodajte kašiku škrobnog brašna, koricu limuna, klinčić i cimet. Gusti umak ohladite i stavite u frižider.

2. Krupicu pomiješajte sa solju i šećerom. Posipajte kvasac po površini, dodajte toplo mlijeko i sir pa pripremite glatko tijesto bez mrvica. Neka odstoji pola sata.

3. Rastopite maslac i ostavite na toplom mjestu tokom pečenja. Tavu za palačinke premažite rastopljenim maslacem, izlijte tijesto i pecite deblje palačinke s obje strane oko dvije minute.

4. Kad potrošite svu smjesu i ispečete palačinke, izrežite ih na manje rombove te pospite šećerom u prahu. Poslužite uz umak od višanja.

Preporučujemo