Sastojci:
250g pšenične krupice,
jaje,
2 g suhog kvasca,
prstohvat soli,
kašičica šećera,
3dl mlijeka,
200 g posnog sira.
Sirup:
kilogram višanja,
malo škrobnog brašna,
100 g šećera,
250 ml vode,
limunova korica,
mljeveni klinčić i
cimet.
Priprema:
1. Zakukuhajte vodu. Višnje i šećer stavite u posudu, prelijte kipućom vodom i stavite kuhati. Kad zavrije, kuhajte oko 15 minuta. Dodajte kašiku škrobnog brašna, koricu limuna, klinčić i cimet. Gusti umak ohladite i stavite u frižider.
2. Krupicu pomiješajte sa solju i šećerom. Posipajte kvasac po površini, dodajte toplo mlijeko i sir pa pripremite glatko tijesto bez mrvica. Neka odstoji pola sata.
3. Rastopite maslac i ostavite na toplom mjestu tokom pečenja. Tavu za palačinke premažite rastopljenim maslacem, izlijte tijesto i pecite deblje palačinke s obje strane oko dvije minute.
4. Kad potrošite svu smjesu i ispečete palačinke, izrežite ih na manje rombove te pospite šećerom u prahu. Poslužite uz umak od višanja.