Sastojci:
dva filea pilećih prsa,
pesto (italijanska smjesa koju možete kupiti u bolje opskrbljenim tržnim centrima),
vrhnje za kuhanje (200 ml),
tri čehna bijelog luka,
naribani parmezan,
prezle,
jedno jaje.
Priprema:
1. File razrezati „na leptir“ i stanjiti čekićem za šnicle. Pesto pomiješati s kašikom vrhnja, pa smjesom premazati cijeli file. Posuti ribanim sirom.
2. Meso zarolati i učvrstiti čačkalicama da se ne bi otvorilo prilikom pečenja. Uvaljati ga u umućeno i začinjeno jaje (biber, so i drugi začini po izboru), a zatim u smjesu prezli i naribanog parmezana.
3. Keramičku posudu za pečenje pouljiti i u nju staviti piletinu. Bijeli luk usitniti i umiješati u vrhnje za kuhanje, pa preliti preko mesa. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni oko 30 minuta.
4. Poslužiti sa salatom i prilogom po izboru.