Sastojci:

dva filea pilećih prsa,

pesto (italijanska smjesa koju možete kupiti u bolje opskrbljenim tržnim centrima),

vrhnje za kuhanje (200 ml),

tri čehna bijelog luka,

naribani parmezan,

prezle,

jedno jaje.

Priprema:

1. File razrezati „na leptir“ i stanjiti čekićem za šnicle. Pesto pomiješati s kašikom vrhnja, pa smjesom premazati cijeli file. Posuti ribanim sirom.
2. Meso zarolati i učvrstiti čačkalicama da se ne bi otvorilo prilikom pečenja. Uvaljati ga u umućeno i začinjeno jaje (biber, so i drugi začini po izboru), a zatim u smjesu prezli i naribanog parmezana.
3. Keramičku posudu za pečenje pouljiti i u nju staviti piletinu. Bijeli luk usitniti i umiješati u vrhnje za kuhanje, pa preliti preko mesa. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni oko 30 minuta.
4. Poslužiti sa salatom i prilogom po izboru.