Naš prijedlog: Piletina sa sedam začina

po Vasa kuharica

Sastojci:

800 g pilećih prsa,

1 kašićica crvene mljevene paprike,

1 kašičica dimljene crvene paprike,

2 kašičice kumina,

2 kašičice senfa,

2 kašičice sjemenki komorača,

1 kašičica bibera,

2 kašičice soli,

maslinovo ulje.

Za umak od mente:

1 šoljica svježe mente,

1 šaka svježeg peršuna,

6 čehna bijelog luka,

2 čili papričice,

2 kašike meda,

2 kašike senfa,

1 šoljica maslinovog ulja,

voda,

so,

biber.

Priprema:

1. Umak od mente pripremite tako da mentu, peršun i bijeli luk usitnite u blenderu kako bi dobili pastu od začinskog bilja. Dodajte med i senf, a zatim polako dodajte ulje.

2. Kada ste dobili nešto gušći umak, prebacite ga u posudu, dodajte dvije kašike hladne vode i začinite solju i biberom.

3. Pomiješajte papriku, dimljenu papriku, kumin, senf, komorač, so i biber u manjoj posudi.

4. Piletinu narežite na veće komade. Premažite ih uljem, a zatim u komade mesa utrljajte mješavinu začina.

5. Na tavi zagrijte ulje i ispecite piletinu. Prebacite je na tanjir i dodajte malo umaka od mente.

Preporučujemo