Naš prijedlog: Pita od salame i paradajza

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

250 g pšeničnog brašna glatkog,

120 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice,

1 jaje,

malo soli,

1 kašika kiselog vrhnja.

Nadjev:

250 g salame narezane na kockice,

2 narezana mlada luka,

1 kašika senfa,

1 šolja naribane ili na kockice nasjeckanog mozzarella sira,

2 srednja paradajza, tanko narezana,

1 jaje,

1/3 šolje laganog vrhnja za kuhanje (do 10 posto),

1 kašika nasjeckanog svježeg bosiljka (ili pola kašičice sušenog),

1/8 kašičice bibera.

Priprema:

1. U brašno dlanovima “utrljajte” maslac pa dodajte malo soli. Napravite udubinu u sredini, u nju dodajte jaje i ohlađeno vrhnje te postepeno zamijesite tijesto. Tijesto lakše možete napraviti u multipraktiku. Ostavite na hladnom 15-20 minuta, dok pripremate nadjev.

2. Na tavici popržite salamu i mladi luk.

3. Ohlađeno tijesto razvaljajte u okruglu posudu za pite. Obložite i rub posude te viljuškom izbodite tijesto. Tijesto premažite ravnomjerno senfom i pospite s pola šolje mozzarelle. Preko sira ravnomjerno rasporedite salamu i luk te na kraju poslažite kolutiće paradajza.

4. Umutite jaje s vrhnjem, dodajte malo soli i bibera te prelijte preko nadjeva. Na kraju posipajte ostatkom mozzarelle. Pecite na 220 stepeni 20-25 minuta dok pita ne porumeni.

Preporučujemo