Sastojci za tijesto:
250 g pšeničnog brašna glatkog,
120 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice,
1 jaje,
malo soli,
1 kašika kiselog vrhnja.
Nadjev:
250 g salame narezane na kockice,
2 narezana mlada luka,
1 kašika senfa,
1 šolja naribane ili na kockice nasjeckanog mozzarella sira,
2 srednja paradajza, tanko narezana,
1 jaje,
1/3 šolje laganog vrhnja za kuhanje (do 10 posto),
1 kašika nasjeckanog svježeg bosiljka (ili pola kašičice sušenog),
1/8 kašičice bibera.
Priprema:
1. U brašno dlanovima “utrljajte” maslac pa dodajte malo soli. Napravite udubinu u sredini, u nju dodajte jaje i ohlađeno vrhnje te postepeno zamijesite tijesto. Tijesto lakše možete napraviti u multipraktiku. Ostavite na hladnom 15-20 minuta, dok pripremate nadjev.
2. Na tavici popržite salamu i mladi luk.
3. Ohlađeno tijesto razvaljajte u okruglu posudu za pite. Obložite i rub posude te viljuškom izbodite tijesto. Tijesto premažite ravnomjerno senfom i pospite s pola šolje mozzarelle. Preko sira ravnomjerno rasporedite salamu i luk te na kraju poslažite kolutiće paradajza.
4. Umutite jaje s vrhnjem, dodajte malo soli i bibera te prelijte preko nadjeva. Na kraju posipajte ostatkom mozzarelle. Pecite na 220 stepeni 20-25 minuta dok pita ne porumeni.