Sastojci: 4 komada peciva, 1 komad paprika, 1 svježi i sirovi krastavac, 1 čehno bijelog luka, 2 komada zelene tikvice, 400 g mljevene puretine, 2 kriške pšeničnog hljeba, 1 dl kravljeg mlijeka, 200 g kiselog vrhnja, 8 listova salate, so, biber, ulje maslinovo.
Priprema:
1. Krastavce narežite na sitne kockice i pomiješajte s kiselim vrhnjem, začinite sitno narezanim bijelim lukom, solju I biberom. Umak stavite u frižider da se dobro ohladi.
2. Crvenu rog papriku narežite na trakice, a pola tikvice na kolutiće. Hljeb nakidajte na komadiće, te ga prelijte mlijekom.
3. Jednu i pol tikvicu narežite na sitne kockice, pomiješajte s purećim mljevenim mesom, dodajte ocijeđeni hljeb, so biber i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
4. Smjesu podijelite na 4 dijela, rukama oblikujte pljeskavice i pecite na maslinovu ulju na grill tavi, po 2 minute sa svake strane. Kratko prepržite papriku i tikvice. Prerežite peciva, pa ih stavite da se lagano zapeku na grill tavi.
5. Pecivo premažite umakom, dodajte pljeskavicu, preprženu papriku i tikvice, list zelene salate i preklopite s drugim dijelom peciva.
Ž2= Pureće lazanje sa slatkim krumpirom