Sastojci:
1 kg špinata,
1 glavica luka,
100 g suhog mesa,
500 g krompira,
200 ml kiselog vrhnja,
3 jaja,
100 ml mlijeka,
ulje,
so,
biber.
Priprema:
1. Prethodno očišćeni špinat prokuhajte nekoliko minuta u uzavreloj vodi. Nakon kuhanja prebacite ga u cijediljku, a kada se ocijedi narežite ga na sitne komade.
2. Na zagrijanom ulju prepžite crveni luk, kada on dobije zlaćanu boju, dodajte suho meso narezano na kockice. Nakon nekoliko minuta dodajte narezani špinat, so i biber te pržite još kratko dok sva tekućina ne izlapi. Zatim maknite sve sa vatre, dodajte još jedno jaje i pomiješajte nadjev.
3. Skuhajte krompir, zgnječite ga te kada se ohladi u njega miješajući pjenjačom dodajte 2 jaja, kiselo vrhnje i mlijeko. Dobro sve izmiješajte da se sjedine svi sastojci.
4. Komad aluminijske folije poprskajte uljem i na nju stavite pire te ga spljoštite nauljenim rukama i formirajte tanju pravougaonu koru. Na jedan kraj kore od pirea stavite nadjev i uz pomoć folije zamotajte roladu.
5. Roladu zamotajte u foliju i stavite je u posudu za pečenje. Roladu pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Nakon šte se rolada ispeče uklonite foliju, narežite je na komade, servirajte i ukrasite cherry paradajzom.