Sastojci: 1 glavica svježeg kelja, 1 kg miješanog mljevenog mesa, 200-250 g riže, 2 srednje glavice crvenog luka, 2 mrkve, 1 kašika mljevene slatke paprike, so, mljeveni biber, po ukusu malo nasjeckanog peršuna, bijeli luk, 2 kašike začinskog bilja.
Priprema:
1. Listove kelja operite pod vodom te ga blanširajte u kipućoj vodi na 3-4 minute, izvadite ga i ostavite da se ohladi.
2. U međuvremenu napravite mesni nadjev. Luk narežite na sitne kockice i dinstajte ga na malo ulja sve dok ne postane staklast. Mrkvu naribajte i dodajte luku. Dodajte rižu, te je malo izdinstajte. Dodajte mljeveno meso u dinstani luk, mrkvu i rižu, dobro promiješajte i još dodajte sve navedene začine.
3. Dinstajte još malo dok meso ne pusti saft. Kad se meso malo ohladi punite listove kelja nadjevom i zalijte vodom da prekrije sarme te kuhajte na laganoj vatri.