Naša preporuka; Francuski makaroni

po Vasa kuharica

Sastojci:

140 grama blanširani bademi ili bademovo brašno (oguljeni i mljeveni badem dodatno usitnit u mlinu za kafu da može proći kroz sito),

130 grama šećera u prahu,

15 grama nezaslađenog kakaa u prahu,

3 bjelanca (izvadit iz frižidera na sobnu temperaturu da stoje dok ne počnu stvarat mjehuriće (nekoliko sati), a u frižideru ih držati jedan i po dan prekrivene papirom),

35 grama bijelog šećera.

Sastojci za čokoladni ganache:

120 grama gorke čokolade, izrezati u male komadiće,

195 dl slatkog vrhnja,

2 kašike vrhom pune kakaa,

6 grama maslaca,

1/2 kašike likera.

Priprema:

1. Pripremite tri lista za pečenje, obložite pleh papirom za pečenje. Da bi bili svi macaroni iste veličine,  napravite predložak. Uzmite komad papira za pečenje i nacrtajte krugove od 4 cm, razmak između kruga oko 5 cm. Postavite predložak pod svoj papir za pečenje, tako da ga možete koristiti kao vodič .

2. Pomješajte dobro mljevene bademe, šećer, kakao (oko 30 sekundi). Zatim prosijati mješavinu i ukloniti sve grudvice.

3. U zdjelu od miksera (možete koristiti i ručni mikser), tucite bjelance srednjom brzinom dok ne budu pjenušavi. Postepeno dodajte šećer, i dalje tucite, na srednjoj brzini, dok bjelanjci ne budu čvrsti. Zatim, u tri dopune, prosijati bademovu smjesu preko bjelanaca, rezati kroz bjelanjke te preklopite, pazeći da struže dno i strane zdjele… U smjesu možete dodavati i boje za hranu.

4. Dodajte pola tijesta u vrećicu, sa oko 1 cm rupom na vrhu. Zatim pažljivo uklonite predložak i nježno dodirnite pleh da razbite mjehuriće zraka (također može razbiti mjehuriće zraka čačkalicom) i istisnite smjesu na pleh. Neka macaroni odstoje na sobnoj temperaturi oko 30-60 minuta (ovisno o temperaturi i vlazi vaše kuhinje ) ili dok vrhovi macarona više nisu ljepljivai na lagani dodir.

5. U međuvremenu, zagrijte rernu na 160 stepeni. Peći dvije ploče u isto vrijeme oko 14 do 16 minuta, okretanjem pleha na pola pečenja. Macaroni su gotovi kad se jedva odvajaju od papira za pečenje. Izvadite iz rerne i pustite da se ohlade u potpunosti na plehu postavljenom na rešetku.

6. Za sklapanje Macarona, uzeti dva kolačića i zaljepiti ih zajedno s čokoladnom kremom. Iako možete odmah poslužiti macarone dobro je da odstoje dan-dva u frižideru. Ostaviti na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

6. Čokoladni ganache: Stavite sjeckanu čokoladu u zdjelu. Zagrijte vrhnje i maslac u maloj tavi na srednje jakoj vatri (ili u mikrovalnoj pećnici). Odmah uliti vruću kremu preko čokolade i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Lagano promiješajte dok ne postane glatko. Po želji dodajte liker. Neka stoji na sobnoj temperaturi dok nije gusta smjesa (to može potrajati nekoliko sati).

Preporučujemo