Neizostavni desert: Ukusni i zdravi kompoti

po Senan Dervisevic

Čini nam se kako su kompoti danas malo zapostavljeni, iako su oni obilježili mnogim od nas dobar dio djetinjstva. Laka priprema i ekonomičnost su samo jedan od brojnih razloga zašto kompoti trebaju da su sastavni dio naših sofri. Ne smijemo zaboraviti niti nutritivno važne elemente. Oni će organizmu ponuditi tečnost i osvježenje, ali i vlakna potrebna za očuvanje zdravlja.

Kompoti se spremaju kuhanjem na pari. Jabuke, kruške i dinje ogulite i očistite od košpica. Trešnje, višnje, šljive i grožđe kuhajte sa košpicama, a kajsije i breskve bez ljuske i košpica. U litar vode stavite na vrh noža limunsku kiselinu i u takvu vodu potopite voće koje ste oljuštili da ne bi pocrnilo. Da biste kajsije i breskve lakše oljuštili, stavite ih na cjediljku i potopite u vrelu vodu. Ostavite ih deset minuta, pa ih ogulite.

KOMPOT OD KRUŠKI

Zdrave kruške očistite i isijecite na polovine ili četvrtine, zavisno od veličine kruške. Odmah nakon čišćenja stavite ih u hladnu vodu kojoj ste dodali limunsku kiselinu. Očišćene kruške dobro iscijedite i složite u tegle. Zatim nalijete tegle sa prokuhanom zašećerenom vodom. Na litar vode stavite 250 grama šećera. Tegle zatvorite, obrišite i kuhajte na pari oko pola sata.

KOMPOT OD BRESKVI I KAJSIJA

Zrele i tvrde plodove ogulite, raspolovite i uklonite im košpice. Komade breskvi i kajsija složite u čiste teglice i prelite prokuhanom zašećerenom vodom. Na isti način tegle zatvorite i kuhajte na pari još 15 minuta.

KOMPOT OD ŠLJIVA

Šljive operite, uklonite im peteljke i nabodite viljuškom. Stavite ih u tegle i dodajte malo cimeta. Voće prelijete prokuhanom zaslađenom vodom, tegle zatvorite i kuhate na pari 15 minuta.

KOMPOT OD GROŽĐA

Svježe, zdrave i tvrde grozdove operite i dobro ocijedite. Grozdove razlomite na male grozdiće i nemojte razdvajati bobice od drške. Grozdiće složite u čiste tegle, nalijte zaslađenom vodom i kuhate na pari 15 minuta.

KOMPOT OD KUPINA

Sastojci: 1 kg kupina, 700 g šećera

Priprema:

Oprane i ocijeđene kupine očistite od peteljki i stavite u veću posudu. Pazite da se dobro ocijede kako na njima ne bi ostalo vode od pranja. Pospijte ih šećerom i lagano izmiješajte pazeći da se ne zdrobe. Ostavite jedan sat da puste sok. Izvadite kupine iz soka pa ih složite u tegle i zalijte vlastitim sokom. Ako nema dovoljno soka za napuniti sve tegle dodajte u svaku malo vode. Zatvorite i pasterizirajte oko 30 minuta.