Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Neizostavni desert: Ukusni i zdravi kompoti

po Senan Dervisevic 14/11/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Čini nam se kako su kompoti danas malo zapostavljeni, iako su oni obilježili mnogim od nas dobar dio djetinjstva. Laka priprema i ekonomičnost su samo jedan od brojnih razloga zašto kompoti trebaju da su sastavni dio naših sofri. Ne smijemo zaboraviti niti nutritivno važne elemente. Oni će organizmu ponuditi tečnost i osvježenje, ali i vlakna potrebna za očuvanje zdravlja.

Kompoti se spremaju kuhanjem na pari. Jabuke, kruške i dinje ogulite i očistite od košpica. Trešnje, višnje, šljive i grožđe kuhajte sa košpicama, a kajsije i breskve bez ljuske i košpica. U litar vode stavite na vrh noža limunsku kiselinu i u takvu vodu potopite voće koje ste oljuštili da ne bi pocrnilo. Da biste kajsije i breskve lakše oljuštili, stavite ih na cjediljku i potopite u vrelu vodu. Ostavite ih deset minuta, pa ih ogulite.

KOMPOT OD KRUŠKI

Zdrave kruške očistite i isijecite na polovine ili četvrtine, zavisno od veličine kruške. Odmah nakon čišćenja stavite ih u hladnu vodu kojoj ste dodali limunsku kiselinu. Očišćene kruške dobro iscijedite i složite u tegle. Zatim nalijete tegle sa prokuhanom zašećerenom vodom. Na litar vode stavite 250 grama šećera. Tegle zatvorite, obrišite i kuhajte na pari oko pola sata.

KOMPOT OD BRESKVI I KAJSIJA

Zrele i tvrde plodove ogulite, raspolovite i uklonite im košpice. Komade breskvi i kajsija složite u čiste teglice i prelite prokuhanom zašećerenom vodom. Na isti način tegle zatvorite i kuhajte na pari još 15 minuta.

KOMPOT OD ŠLJIVA

Šljive operite, uklonite im peteljke i nabodite viljuškom. Stavite ih u tegle i dodajte malo cimeta. Voće prelijete prokuhanom zaslađenom vodom, tegle zatvorite i kuhate na pari 15 minuta.

KOMPOT OD GROŽĐA

Svježe, zdrave i tvrde grozdove operite i dobro ocijedite. Grozdove razlomite na male grozdiće i nemojte razdvajati bobice od drške. Grozdiće složite u čiste tegle, nalijte zaslađenom vodom i kuhate na pari 15 minuta.

KOMPOT OD KUPINA

Sastojci: 1 kg kupina, 700 g šećera

Priprema:

Oprane i ocijeđene kupine očistite od peteljki i stavite u veću posudu. Pazite da se dobro ocijede kako na njima ne bi ostalo vode od pranja. Pospijte ih šećerom i lagano izmiješajte pazeći da se ne zdrobe. Ostavite jedan sat da puste sok. Izvadite kupine iz soka pa ih složite u tegle i zalijte vlastitim sokom. Ako nema dovoljno soka za napuniti sve tegle dodajte u svaku malo vode. Zatvorite i pasterizirajte oko 30 minuta.

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh