Sastojci:
2 kruške,
1 čehno bijelog luka,
1 kašičica svježeg peršuna,
25 g maslaca,
1 kiselo vrhnje,
50 g sira,
400 g njoka.
Priprema
1. U loncu zagrijte vodu, dodajte so i ostavite dok ne proključa. Zatim dodajte njoke i kuhajte nekoliko minuta, dok ne isplivaju na površinu. Za to vrijeme usitnite bijeli luk, operite i ogulite kruške pa ih narežite na jednake komadiće.
2. Na tavi rastopite maslac na srednjoj vatri i dodajte bijeli luk. Kad bijeli luk dobije zlatnu boju, dodajte kruške, smanjite vatru i kuhajte 4-5 minuta, dok ne omekšaju.
3. Kruškama dodajte vrhnje i sir pa kuhajte na laganoj vatri dok se sir ne rastopi.
4. Dodajte skuhane njoke i malo vode u kojoj su se kuhale da biste razrijedili umak.
5. Kuhajte 2-3 minute pa sklonite s vatre. Poslužite na tanjurima i dekorirajte s peršunom, naribanim sirom i kruškama ili po želji.