Već preko 150 godina najbolje poslastice u cijelom svijetu uspijevaju upravo radi kondenziranog mlijeka.
Ovo mlijeko je najčešće kravlje koje je zgusnuto na umjetan način.
Sjećaju ga se svi
Izradom kondenziranog mlijeka se dobiva neka vrsta mliječne paste s većim udjelom masti. U pripremi se u pravilu dodaje oko 45 posto dodatnog šećera ili saharoze. Na ovaj način se kondenzirano mlijeko može duže držati na policama, čak i godinama.
Pojavilo se za vrijeme težnje za konzerviranjem mlijeka putem smanjivanja sadržaja vode. Kod proizvodnje se danas koriste dva postupka:
Samo četiri sastojka
Za izradu domaćeg kondenziranog slatkog mlijeka bit će vam potrebno:
- 1 litra mlijeka
- 300 grama šećera
- 1 kašikica škrobnog brašna / gustina
- 1 kašikica praška za pecivo
Izrada:
U jedan lonac ulijte polovicu mlijeka i dodajte šećer. Lagano miješajte i pričekajte da zavrije. Kada zavrije kuhajte na laganoj vatri još desetak minuta.
U drugu zdjelu stavite ostatak mlijeka, dodajte škrobno brašno i prašak za pecivo. Miješajte pjenjačom dovoljno dugo i snažno da ne ostanu grudice. Dobivenu smjesu umiješajte u lonac s vrelim mlijekom pa nastavite kuhati na laganoj vatri dok zavrije.
Nakon što zavrije miješajte pjenjačom oko sat vremena, tačnije, dok ne nastane svijetlosmeđa tekućina.
Kada dobijete takvu tekućinu, uzmite sito i još vruće mlijeko procijedite. Stavite ga u hladne sterilizirane tegle.
Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Ovakvo mlijeko možete čuvati na hladnijem mjestu i preko mjesec dana.
Odlično je za izradu kolača ali i kao dodatak crnoj kafi.
Kondenzirano mlijeko u samo 5 minuta
Potrebni sastojci:
- 100 grama mlijeka u prahu
- 65 ml tople vode
- 50 grama šećera u prahu
- 1 kašikica maslaca
Izrada:
Prvo otopite maslac na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici. Nakon toga mikserom u posudi izmiješajte otopljeni maslac, vodu, šećer u prahu i mlijeko u prahu. Neka voda bude topla kada ovo radite, ne vruća.
Kratko miješajte dok ne dobijete smjesu bez grudica, jednoliku. Prebacite u staklenu zdjelu ako ćete ga koristiti odmah ili u staklenku koju ćete zatvoriti.
Teglu držite na hladnom i suhom mjestu. Nemojte ju stavljati u frižider dok se sama nije ohladila na vanjskoj temperaturi.