Neodoljivi japanski zalogaj: Dezert sa zelenim čajem

po Vasa Kuharica

Matcha je prah zelenog čaja porijeklom iz Japana koji je poznat po svome nevjerovatnom djelovanju na zdravlje, 10 puta jačem od kuhanog čaja. Zadnjih godina postaje popularan u Evropi, pa i kod nas. Poznat je po svojoj svjetlo-zelenoj boji, nevjerovatnom djelovanju na zdravlje i kao namirnica u modernom kulinarstvu.

 

Sastojci:

160 g maslaca

70 ml pavlake

150 g bijele čokolade

8  žumanaca

8  bjelanaca

250 g šećera

180 g brašna

22 g zelenog matcha čaja u prahu

šećer u prahu

Priprema:

  1. Zagrijte pavlaku i dodajte maslac. Miješajte dok se ne istopi, a zatim dodajte bijelu čokoladu, iskidanu na komadiće ili upotrijebite čips od čokolade. Uklonite smjesu s vatre i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Ostavite smjesu da se ohladi.
  2. Umutite žumanca s pola količine šećera. Mikserom umutite bjelanca s preostalim šećerom dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Odvojeno pomiješajte brašno sa zelenim čajem.
  3. Ohlađenu smjesu čokolade dodajte žumancima i pažljivo miješajte dok ne postane glatka. Dodajte malo smjese umućenih bjelanaca i lagano miješajte. Zatim dodajte preostala bjelanca. Na kraju dodajte brašno i promiješajte.
  4. Duboki pravougaoni pleh za pečenje kolača premažite maslacem i prekrijte papirom. Sipajte smjesu. Kolač pecite jedan sat u već ugrijanoj rerni na 170 stepeni.
  5. Nakon što izvadite kolač iz rerne, ostavite ga da se ohladi, a zatim pažljivo izvadite iz pleha. Pospite šećerom u prahu.

Preporučujemo