Matcha je prah zelenog čaja porijeklom iz Japana koji je poznat po svome nevjerovatnom djelovanju na zdravlje, 10 puta jačem od kuhanog čaja. Zadnjih godina postaje popularan u Evropi, pa i kod nas. Poznat je po svojoj svjetlo-zelenoj boji, nevjerovatnom djelovanju na zdravlje i kao namirnica u modernom kulinarstvu.

 

Sastojci:

160 g maslaca

70 ml pavlake

150 g bijele čokolade

8  žumanaca

8  bjelanaca

250 g šećera

180 g brašna

22 g zelenog matcha čaja u prahu

šećer u prahu

Priprema:

  1. Zagrijte pavlaku i dodajte maslac. Miješajte dok se ne istopi, a zatim dodajte bijelu čokoladu, iskidanu na komadiće ili upotrijebite čips od čokolade. Uklonite smjesu s vatre i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Ostavite smjesu da se ohladi.
  2. Umutite žumanca s pola količine šećera. Mikserom umutite bjelanca s preostalim šećerom dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Odvojeno pomiješajte brašno sa zelenim čajem.
  3. Ohlađenu smjesu čokolade dodajte žumancima i pažljivo miješajte dok ne postane glatka. Dodajte malo smjese umućenih bjelanaca i lagano miješajte. Zatim dodajte preostala bjelanca. Na kraju dodajte brašno i promiješajte.
  4. Duboki pravougaoni pleh za pečenje kolača premažite maslacem i prekrijte papirom. Sipajte smjesu. Kolač pecite jedan sat u već ugrijanoj rerni na 170 stepeni.
  5. Nakon što izvadite kolač iz rerne, ostavite ga da se ohladi, a zatim pažljivo izvadite iz pleha. Pospite šećerom u prahu.