Ovo nije samo torta s kafom i orasima, ima ovdje i griza i čokolade…
Sastojci:
120 g griza
260 g mljevenih oraha
100 g tamne čokolade
140 g putera
3 jaja
100 g šećera
dva prstohvata soli
1 kašičica praška za pecivo
2 dl mlijeka
200 g šećera
2 dl vode
2 dl kafe
Priprema:
- Rernu upalite na 180 stepeni i ostavite da se grije. Dno kalupa za tortu većeg promjera obložite masnim papirom za pečenje, a stranice namastite.
- U manjem lončiću otopite čokoladu i puter. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte dok ne pobijele. Zatim u jaja dodajte otopljenu čokoladu i puter, griz, mljevene orahe, so, prašak za pecivo i mlijeko.
- Sve skupa kratko izmiksajte da se spoji. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 25-30 minuta. Tortu je potrebno preliti preljevom.
- Njega ćete napraviti tako da u lončiću zakuhate vodu i šećer, kuhajte sve dok se šećer ne otopi, zatim u to dodajte skuhanu kafu. Time prelijte tortu.
- Tortu ohladite prije serviranja i ukrasite po želji.