Neodoljivi spoj: Sočna torta od kafe i oraha

po Vasa Kuharica

Ovo nije samo torta s kafom i orasima, ima ovdje i griza i čokolade…

Sastojci:

120 g griza

260 g mljevenih oraha

100 g tamne čokolade

140 g putera

3 jaja

100 g šećera

dva prstohvata soli

1 kašičica praška za pecivo

2 dl mlijeka

200 g šećera

2 dl vode

2 dl kafe

Priprema:

  1. Rernu upalite na 180 stepeni i ostavite da se grije. Dno kalupa za tortu većeg promjera obložite masnim papirom za pečenje, a stranice namastite.
  2. U manjem lončiću otopite čokoladu i puter. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte dok ne pobijele. Zatim u jaja dodajte otopljenu čokoladu i puter, griz, mljevene orahe, so, prašak za pecivo i mlijeko.
  3. Sve skupa kratko izmiksajte da se spoji. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 25-30 minuta. Tortu je potrebno preliti preljevom.
  4. Njega ćete napraviti tako da u lončiću zakuhate vodu i šećer, kuhajte sve dok se šećer ne otopi, zatim u to dodajte skuhanu kafu. Time prelijte tortu.
  5. Tortu ohladite prije serviranja i ukrasite po želji.

 

Preporučujemo