Nepoznato o hljebu

po Vasa kuharica

Hljeb kao jedna od glavnih i neizostavnih namirnica svakog doma izvor je ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina A, C i grupe B, minerala…. Svježi, vrući hljeb kojem smo dodali putar i domaći med ili džem neodoljiv je doručak kojeg malo ko može odbiti.

Prvi hljeb ispečen je u Egiptu. Egipćani su otkrili da ako u brašno i vodu dodaju kvasac hljeb postaje mekši i poprima veći volumen. U Evropu je hljeb došao preko antičkih Grka. Grčki mislilac Platon zamišljao je idealnu državu, onu državu u kojoj bi stanovnici dočekali zdravu starost hraneći se hljebom od cjelovitog zrna.

Kroz povijest hljeb se unapređivao i razvijao i sve više postajao jedna od najbitnijih prehrambenih namirnica.

Danas imamo razne vrste hljeba od bijelog, do crnog, raževog, sa sjemenkama, s orasima, rustikalnog oblika, kukuruznog za svakog po nešto.

KALNIČKI HLJEB – pripremljen je od pšeničnog i raževog brašna, ne sadrži aditive, konzervanse, umjetne boje. Napravljen je prema tradicionalnoj nagrađivanoj recepturi. Hljeb rahle unutrašnjosti duže zadržava svježinu zbog raževog brašna.

PIROV HLJEB – poseban hljeb napravljen od raževog i pšeničnog brašna te cjelovitog zrna pira, ima smanjen udio soli te duže zadržava svježinu. Pir je vrlo dobro probavljiva vrsta pšenice koja sadrži manje glutena nego obična pšenica i ne izaziva alergijske reakcije. Upravo zbog toga je odlična hrana za ljude s alergijama na hranu i intolerantnima na gluten.

Pirov hljeb sadrži više proteina od običnog pšeničnog, a pir također sadrži nezasićene masti, antioksidante, vitamine A, C i grupe B, minerale te mnogo vlakna čineći time hljeb od pira lako probavljivim i preporučuje se u prehrani djece i starijih te bolesnih osoba.

ALTAMURA HLJEB – dolazi iz regije Puljija u južnoj Italiji i datira iz rimskog doba. Posebne karakteristike ovog hljeba su najfinija durum krupica, a napravljen je od pažljivo pripremljenog kiselog tijesta, što mu daje osjećaj prozračnosti i svježine. Hljeb je neutralnog okusa, sa smanjenim udjelom soli te je kao takav prikladan uz sve vrste namaza i razna variva.

Preporučujemo