Nezaobilazna baklava

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g jufki za baklavu,

500 g oraha,

250 g šećera,

250 g putera,

3 kašike prezle.

Za agdu:

500 ml vode,

500 g šećera,

pola limuna.
Priprema:
1. Orahe pola sameljite a pola isjeckajte. Pomiješajte sa šećerom i prezlom i izmiješajte.
2. Jufke podijelite na jednake dijelove po tri (ako vam ostane dvije ili jedna, stavite ih u sredinu, bitno je da s vrha i s dna budu po tri).
3. Otopite maslac, a rernu uključite da se zagrijava na 180 stepeni. Maslacem namažite tepsiju koja treba biti veličine jufki.
4. Stavite prvu jufku, pa polijte maslacem (2 kašike), pa drugu i ponovite postupak, pa stavite treću jufku na koju ćete potom redat fil.
5. Ravnomjerno rasporedite fil i poprskajte otopljenim maslacem (2 kašike). Stavite sljedeću jufku pa po njoj fil i tako redajte do kraja, a na vrhu pokrijte s tri jufke. Ostavite nekoliko kašika maslaca za polijevanje.
6. Kad završite filovanje isijecite baklavu pa poprskajte ostatkom maslaca i razmažite. Stavite da se peče na 180 stepeni oko 50 minuta.
7. Za agdu pomiješajte vodu i šećer i stavite da prokuha. Kad provri ostavite da ključa pet minuta pa ubacite pola limuna isječenog na kolutove i sklonite da se hladi. Kada je baklava ispečena, zalijte je mlakom agdom i ostavite da odstoji.

Preporučujemo