Nezaobilazna slastica: Bajadera gotova za 20 minuta

po Senan Dervisevic

Nezaobilazna slastica svakog stola koja se priprema sasvim jednostavno i brzo, bez pećnice, bez miksera i u svega 20-tak minuta!

Sastojci:

9 kašika vode

20 dkg šećera

15 dkg mljevenih oraha, bademe ili lješnika

25 dkg mljevenog keksa

17 dkg maslaca

10 dkg čokolade za kuhanje

malo ruma

Za glazuru:

10 dkg čokolade za kuhanje

malo ulja

Priprema:

1. U lonac dodajte vodu i šećer i zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.

2. Dodajte maslac, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi.

3. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i keks i miješajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu.

4. Dobijenu masu podijelite na dva jednaka dijela.

5. Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase, a u drugi stavite malo ruma.

6. Na tacnu stavite masni papir za pečenje te prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadrat, a gornji dio i ivice zagladite nožem.

7. Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto.

8. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja te prelijte bajaderu.

9. Bajaderu ostavite u frižideru da se stisne pa je idući dan narežite na kockice veličine po želji.

 

Preporučujemo