Nezaobilazne breskvice na trpezi

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

40 dag brašna,

15 dag margarina,

20 dag šećera u prahu,

2 kašike ulja,

2 kašike mlijeka,

2 jaja,

1 prašak za pecivo,

1 vanilija.

Za nadjev:

10 dag margarina,

10 dag šećera,

10 dag oraha mljevenih,

2 jaja,

1 kašika ruma,

2 kockice čokolade,

30 jezgri od lješnjaka,

mrvice koje izdubite iz breskvi,

1 dl soka od jagode.

Priprema:

1. Šećer, brašno,margarin,i sve ostalo koje je navedeno za tijesto, umutiti u glatku smjesu, ostavit tijesto na hladno najmanje 2 sata. Nakon toga praviti kuglice od tijesta veličine oraha.
2. Lim u kojem ćete peći malo podmazati i stavljati kuglice na lim malo razdvajati jednu od druge da se ne lijepe dok se peku na 180 stepeni.
3. Pečene hladne breskvice izdubiti kašičicom onu stranu koja je bila do lima. Jaja, šećer i vaniliju kuhati na pari 5 minuta skinuti sa vatre i umiješati orahe, čokoladu i tijesto koje ste izdubili, u ohlađeno staviti margarin koji ste pjenasto izmiksali i sve mikserom dobro izmiksati.
4. Puniti breskvice nadjevom staviti jezgru i spajati po dvije. Sok od jagode malo prokuhati i tim premazati svaku breskvicu, posuti šećerom.

Preporučujemo