Sastojci:

1 kg pečene i ohlađene bundeve,

500 g brašna,

2 jajeta,

svježi bosilljak,

maslinovo ulje,

so, biber,

parmezan.

Priprema:

  1. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Bundevu narežite na kriške i pecite oko sat. Kriške ohladite, pa s njih maknite stvorenu koricu i odvojite narandžasto meso. Od njega napravite pire.
  2. Dodajte jaja, posolite, dodajte nekoliko sitno nasjeckanih listića svježeg bosiljka i brašno. Sve dobro izmiješajte, po potrebi dodajte brašno pa zamijesite izdašno, meko tijesto.
  3. Napravite njoke. U međuvremenu zakuhajte vodu, posolite je i kuhajte njoke dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom kašikom.
  4. Vruće njoke prelijte zagrijanim maslinovim uljem ili ih na njemu prepecite. Dodajte još listića svježeg bosiljka i pospite svježe naribanim parmezanom.