Nova ideja za desert: Crumble s jabukama i umakom od čokolade

po Senan Dervisevic

Jabuke rado jedemo tokom cijele godine. Njihova sezona upravo počinje i zašto ne biste porodicu počastili ukusnom pitom napravljenom na malo drugačiji način.

Sastojci za 6 osoba:

200 g kukuruznog brašna

220 g bijelog brašna

50 g sitno mljevenih badema

100 g šećera

80 g hladnog maslaca

1 jaje

1 žumance

prstohvat soli

Za nadjev:

470 g jabuka

50 g smeđeg šećera

25 g soka od narandže

korica nešpricane narandže

Za umak od čokolade:

150 g čokolade za kuhanje

Priprema:

1. Jabuke oguliti i narezati na komadiće te pomiješati sa šećerom, koricom i sokom narandže. Kuhati na laganoj vatri desetak minuta. Nakon isteka vremena prebaciti u drugu posudu i pustiti da se ohlade.

2. U drugoj posudi pomiješati sve tri vrste brašna i šećer te na kraju dodati maslac. Izraditi prstima, a na kraju umijesiti jaje i žumance. Tijesto će biti mrvičasto.

3. Kalup promjera 22 sm obložiti masnim papirom i na to staviti polovinu tijesta. Tijesto utisnuti pomoću kašike ili jednostavno prstima. Rasporediti jabuke i povrh rasporediti ostatak tijesta. Peći pola sata na 180 stepeni.

4. Čokoladu otopiti na pari i uz pomoć ukrasne vrećice dekorirati mlaki kolač. Poslužiti ohlađeno i čuvati 2 do 3 dana u frižideru.