Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Obavezno probajte: Čokoladna rolada s cappuccino kremom i bananama

po Vasa Kuharica 27/02/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Krema od cappuccina ovu roladu čini posebno zanimljivom

Sastojci za tijesto:

3 jaja

3 kašike mineralne vode

prstohvat soli

100 g šećera

60 g brašna

50 g gustina

1,5 kašika kakao praha

1 kašičica praška za pecivo

Krema:

8 listova želatine

7 dl slatkog vrhnja

prstohvat soli

60 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

4 kašike cappuccino praha

4 banane

2 – 3 kašike soka od limuna

Ukrašavanje:

polovina kreme od kapučina

čokoladni listići ili naribana čokolada ili narezane banane prelijte čokoladom

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na 200 stepeni. Lim za pečenje (30 x 37 cm namazati masnoćom i dno lima prekriti papirom za pečenje.
  2. Tijesto: bjelanca odvojiti od žumanaca. Bjelanca s malo soli i mineralnom vodom čvrsto umutiti. Zatim polagano sipati šećer neprestano miješajući. Žumance jedno po jedno dodavati snijegu od bjelanaca.
  3. Brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati (biskvit je prosijavanjem finiji). Mješavinu od brašna i kakaa dodati mješavini od jaja i lagano metlicom umiješati. Tijesto istresti u lim, izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 12 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i zajedno s papirom ostaviti na rešetki da se hladi.
  4. Krema: u jednu posudu naliti hladne vode i staviti oko dvije šake leda. Slatko vrhnje s prstohvatom soli staviti u drugu posudu i tu posudu staviti u posudu s kockama leda. Od vrhnja umutiti šlag kojem na kraju postepeno dodamo šećer, vanilin šećer i cappuccino prah.
  5. Listove želatine omekšati u hladnoj vodi te na laganoj vatri miješati dok se ne rastopi. Želatini dodati oko tri kašike cappuccino kreme, dobro izmiješati, zatim sipati u kremu, neprestano miješajući.
  6. Banane oguliti i preliti sokom od limuna (da ne dobiju tamnu boju), zatim ih prije slaganja na kremu papirnim ubrusom posušiti.
  7. S polovinom kreme biskvit premazati. Na dužim stranama poslagati po jedan reda banana i uz pomoć papira rolat zarolati. Pritom papir oprezno odvajati.
  8. Ukrašavanje: ostatkom kreme namazati biskvit i ukrasiti čokoladnim listićima ili naribanom čokoladom ili narezanim bananama koje možemo preliti čokoladom.

 

Preporučujemo

Čoko tart s limunom i maslinovim uljem

16/08/2022

Galette od jabuka

10/08/2022

Zdravi zalogajčić sa jogurtom

10/08/2022

Keksići s bijelom čokoladom

10/08/2022

Čokoladna torta bez brašna, šećera i meda

09/08/2022

Sladoled s okusom meda

08/08/2022

Štrudle s kruškama

07/08/2022

Palačinke punjene Nutellom 

06/08/2022

Sladoled s bananom i cimetom

05/08/2022

Sladoled od kafe

03/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh