Krema od cappuccina ovu roladu čini posebno zanimljivom
Sastojci za tijesto:
3 jaja
3 kašike mineralne vode
prstohvat soli
100 g šećera
60 g brašna
50 g gustina
1,5 kašika kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
Krema:
8 listova želatine
7 dl slatkog vrhnja
prstohvat soli
60 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 kašike cappuccino praha
4 banane
2 – 3 kašike soka od limuna
Ukrašavanje:
polovina kreme od kapučina
čokoladni listići ili naribana čokolada ili narezane banane prelijte čokoladom
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 200 stepeni. Lim za pečenje (30 x 37 cm namazati masnoćom i dno lima prekriti papirom za pečenje.
- Tijesto: bjelanca odvojiti od žumanaca. Bjelanca s malo soli i mineralnom vodom čvrsto umutiti. Zatim polagano sipati šećer neprestano miješajući. Žumance jedno po jedno dodavati snijegu od bjelanaca.
- Brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati (biskvit je prosijavanjem finiji). Mješavinu od brašna i kakaa dodati mješavini od jaja i lagano metlicom umiješati. Tijesto istresti u lim, izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 12 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i zajedno s papirom ostaviti na rešetki da se hladi.
- Krema: u jednu posudu naliti hladne vode i staviti oko dvije šake leda. Slatko vrhnje s prstohvatom soli staviti u drugu posudu i tu posudu staviti u posudu s kockama leda. Od vrhnja umutiti šlag kojem na kraju postepeno dodamo šećer, vanilin šećer i cappuccino prah.
- Listove želatine omekšati u hladnoj vodi te na laganoj vatri miješati dok se ne rastopi. Želatini dodati oko tri kašike cappuccino kreme, dobro izmiješati, zatim sipati u kremu, neprestano miješajući.
- Banane oguliti i preliti sokom od limuna (da ne dobiju tamnu boju), zatim ih prije slaganja na kremu papirnim ubrusom posušiti.
- S polovinom kreme biskvit premazati. Na dužim stranama poslagati po jedan reda banana i uz pomoć papira rolat zarolati. Pritom papir oprezno odvajati.
- Ukrašavanje: ostatkom kreme namazati biskvit i ukrasiti čokoladnim listićima ili naribanom čokoladom ili narezanim bananama koje možemo preliti čokoladom.