Obrok na kašiku: Pripremite ukusnu gustu supu

po Senan Dervisevic

Gusta supa od graška bit će odlično predjelo, a ako mu dodate rižu, zobene pahuljice ili sitnu tjesteninu bit će i glavno jelo. 

Suhi grašak dobiva se sušenjem potpuno zrelih zrna graška. Jako je popularan u Italiji gdje se najčešće koristi u supama i to u kombinaciji s dimljenim mesom.

Sastojci za 4 osobe:

250 g suhog graška

1 mali crveni luk

1 mala mrkva

1 stabljika celera

1 čehno bijelog luka

3 kašike maslinovog ulja

1 l povrtnog temeljca

50 g smrznutog graška

Priprema:

1. Suhi grašak namakati barem tri sata. Nakon isteka vremena, nasjeckati luk, mrkvu i celer, a bijeli luk ostavite u komadu.

2. U zagrijanu posudu staviti maslinovo ulje i povrće te dinstati deset minuta.

3. Namočeni grašak ocijediti i oprati pod mlazom hladne vode.

4. Grašak dodati povrću i podliti toplim temeljcem. Poklopiti i na laganoj vatri dovesti do vrenja. Kuhati jedan sat.

5. Ukloniti bijeli luk i zadnjih 15 do 20 minuta dodati smrznuti grašak. Ako želite na kraju možete dodati sjeckani peršun i maslinovo ulje.