Gusta supa od graška bit će odlično predjelo, a ako mu dodate rižu, zobene pahuljice ili sitnu tjesteninu bit će i glavno jelo.
Suhi grašak dobiva se sušenjem potpuno zrelih zrna graška. Jako je popularan u Italiji gdje se najčešće koristi u supama i to u kombinaciji s dimljenim mesom.
Sastojci za 4 osobe:
250 g suhog graška
1 mali crveni luk
1 mala mrkva
1 stabljika celera
1 čehno bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 l povrtnog temeljca
50 g smrznutog graška
Priprema:
1. Suhi grašak namakati barem tri sata. Nakon isteka vremena, nasjeckati luk, mrkvu i celer, a bijeli luk ostavite u komadu.
2. U zagrijanu posudu staviti maslinovo ulje i povrće te dinstati deset minuta.
3. Namočeni grašak ocijediti i oprati pod mlazom hladne vode.
4. Grašak dodati povrću i podliti toplim temeljcem. Poklopiti i na laganoj vatri dovesti do vrenja. Kuhati jedan sat.
5. Ukloniti bijeli luk i zadnjih 15 do 20 minuta dodati smrznuti grašak. Ako želite na kraju možete dodati sjeckani peršun i maslinovo ulje.