Sastojci:

600 g pilećih prsa,

2 narandže,

1 kašika meda,

so,

biber,

150 g palente,

2 kašike lanenih sjemenki,

50 g maslaca.

 

Priprema:

 

  1. U 1,5 litara vode dodajte maslac i so i zagrijte do vrenja. Lagano dodajte palentu, neprestano miješajući. Palentu kuhajte 2 do 3 minute, a zatim je maknite s vatre, dodajte sjemenke lana i promiješajte.

 

  1. Pripremite četvrtasti kalup i obložite ga prozirnom folijom. Smjesu palente i lanenih sjemenki prebacite u kalup i poravnajte rubove. Ostavite da se hladi.

 

  1. Stavite maslac u tavu i otopite ga na laganoj vatri. Dodajte pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice. Pržite od 7 do 8 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

4. Dok se piletina prži, u zdjelicu iscijedite dvije narandže i dodajte kašiku meda. Isprženu piletinu posolite i pobiberite pa izvadite iz tave. U tavu ulijte sok i med. Pustite da se sos reducira, a zatim vratite piletinu u sos i maknite s vatre. Servirajte s komadom palente.