Odličan prilog mesnim jelima: Hrskavi krompiri s bijelim lukom i peršunom

po Vasa Kuharica

Pečeni krompir odličan je prilog mesnim jelima ili onima od ribe, a uz odgovarajuću salatu može se pretvoriti i u glavno jelo kojem niko neće odoljeti.

Sastojci:

1,5 kg krompira

70 g svježeg peršuna

3 čehna bijelog luka

70 ml maslinovog ulja

2 kašike maslaca

1 limun

so i biber po želji

Priprema:

  1. Ogulite i očistite krompire, pa ih narežite na kocke jednake veličine i skuhajte.
  2. U maloj zdjeli pomiješajte nasjeckani peršun i bijeli luk.
  3. Ocijedite vodu od kuhanog krompira.
  4. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte prosušene krompire te ih povremeno protresite. Krompire pecite oko pet minuta dok korica ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
  5. U krompire dodajte kombinaciju bijelog luka i peršuna, dobro promiješajte da se sljube okusi i pustite da aromatiziraju krompire jednu do dvije minute. Nakon toga dodajte maslac, posolite i pobiberite po želji.
  6. Kad su krompiri gotovi, preko njih naribajte koricu jednog manjeg limuna.

 

 

Preporučujemo