Sastojci za biskvit:

1 jaje,

6 dkg šećera,

1 vanilin šećer,

1 burbon vanilija,

10 dkg smokvi,

6 dkg rastopljenog maslaca,

4 dkg glatkog brašna,

4 dkg oštrog brašna,

1/2 praška za pecivo.

Sastojci za kremu:

6 žumanaca,

12 dkg šećera,

1 vanilin šećer,

3 dcl mlijeka,

5 listova želatina,

30 dkg sirnog namaza,

3 dcl vrhnja za šlag,

40 dkg smokava.

Priprema:

1. Jaje, šećer, vanilin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksati. Dodati sjeckane smokve, maslac, oba brašna i prašak za pecivo. Sve promiješati i staviti u kalup od 28 cm namašćen maslacem i posut prezlama. Peći na 180 stepeni 15 minuta.

2. Želatin namočiti u hladnoj vodi. Žumanca, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto mutiti na par do 75 stepeni. Dodati prethodno namočen želatin i mutiti na pari još minutu. Toplu kremu polako umiješati u prethodno razrađeni sir i miješati dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodati umućeni šlag i sve skupa povezati.

3. Izliti u kalup preko biskvita i ostaviti da se ohladi i stegne preko noći. Svježu smokvu izrezati na kriške i položiti na tortu prije posluživanja.