Sastojci:
100 g maslaca,
3 jaja,
75 g šećera,
80 g macadamia oraha/badema,
80 g brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
prstohvat soli,
250 g svježih smokvi.
Krema:
2 žumanca,
200 g mascarponea,
3 kašičice šećera.
Priprema:
1. Uključiti rernu na 180 stepeni ili vrući zrak 160 stepeni. Maslac rastopiti i pustiti da se ohladi. Orahe/bademe nasjeckati, popržiti ih na teflon tavi. Od toga 2 kašike ostaviti za kasnije.
2. Smokve ostaviti sa strane, a ostatak narezati na kockice.
3. Pjenasto izmiješati jaja sa šećerom. Dodati maslac, orahe/bademe, brašno, prašak za pecivo i so. Na kraju dodati smokve koje ste narezali na kockice.
4. Rasporediti smjesu u kalupe obložene papirnim košaricama otprilike do 2/3 i peći ih 20 minuta. Ostaviti u kalupu 5-6 minuta, nakon toga mafine izvaditi da se ohlade do kraja.
5. Za kremu izmiješati pjenasto žumanca sa šećerom, pa dodati mascarpone. Vrećicom sa zvjezdastim otvorom, ili kašikom, staviti na svaki mafin dio kreme.
6. Dvije smokve koje ste sačuvali narezati i rasporediti po kremi, pa mafine posuti preostalim orasima/bademima.