Oduševite goste: Krompirova gnijezda s piletinom

po Vaša Kuharica

Sastojci:

250 g isjeckanog pilećeg mesa,

1/2 kg krompira,

1 glavica crvenog luka,

1 čehno bijelog luka,

50-70 g tvrdog sira.

Priprema:

  1. Skuhajte krompir, izgnječite ga, dodajte jaja i napravite pire (muteći ga mikserom). Ostavite da se ohladi.
  2. Crni luk sitno isjeckajte, izdinstajte, dodajte usitnjenu piletinu i bijeli luk te dinstajte dok ne bude gotovo.
  3. Prekrijte tepsiju papirom za pečenje, premažite ga s malo ulja ili putera. Od pirea formirajte gnijezda koristeći platnenu kolačarsku kesu. Ako je nemate, možete pire oblikovati kašikom.
  4. U gnijezda stavite fil od piletine. Odozgo pospite sirom. Zapecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta. Ako želite, prije posluživanja gotovo jelo ukrasite peršunom.
  5. Poslužite s pavlakom.

 

Preporučujemo