Okrijepite dušu i tijelo dok je vani još hladno: Pileća čorba

po Vasa Kuharica

Zimi nema ničeg boljeg od domaćih čorbi, variva i jela u saftu. Između zime i proljeća, organizmu je potrebna kvalitetna prehrana, a pridodamo li tome i ekonomičnost, piletina je pravi izbor.

Sastojci:

500 g piletine

40 ml ulja

1 luk

1 mrkva

1 korijen peršuna

1 korijen celera

1 kašika gustina

so, biber

začin od povrća

mažuran

lovorov list

korica limuna

1 crvena paprika

malo vinskog sirćeta

1 kašika koncentrata paradajza

Priprema:

1. Na vruće ulje stavite narezanu piletinu i propržite je sa svih strana.

2. Dodajte nasjeckani luk, papriku, mrkvu, peršun i celer narezan na kolutiće ili rezance i sve kratko prodinstajte.

3. Zatim posolite, dodajte gustin razmućen u malo vode i koncentrata paradajza, dobro promiješajte i zalijte s 800-1.000 ml vode.

4. Dodajte začin od povrća, biber, mažuran, lovorov list i koricu od limuna.

5. Lagano kuhajte dok meso ne omekša. Na kraju po želji zakiselite sirćetom.

 

 

Preporučujemo