Okusi koje volimo: Ragu od piletine

po Vasa Kuharica

Ragui, od fr. ragout, guste supe ili umaci od raznih vrsta mesa, gljiva, povrća… Mogu se jesti kao samostalno jelo ili kao dodatak tjestenini i krompiru.
Sastojci:

200 g piletine

50 g graška

50 g šampinjona

100 g karfiola

so, biber

muškatni oraščić

100 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)

40 g maslaca

20 g brašna

1 žumance

limunov sok

2 kašike kiselog vrhnja

1 kokošija kocka

peršun

Priprema:

  1. Piletinu i korjenasto povrće narežite na manje kocke.
  2. Na zagrijanom maslacu lagano propržite piletinu, a zatim pripremljeno povrće.
  3. Nakon toga dodajte cvjetiće kafriola i grašak. Malo posolite, pobrašnite i zalijte vodom.
  4. Dodajte kokošiju kocku i ostavite lagano kuhati. Posebno na malo maslaca prodinstajte na listiće narezane šampinjone, malo ih posolite i umiješajte u juhu.
  5. Sve još pobiberite i dodajte naribani muškatni oraščić, a sasvim na kraju umiješajte žumance razmućeno u kiselom vrhnju i nasjeckani peršun.
  6. Prema želji dodajte malo limunovog soka.
  7. Pileću ragu supu poslužite uz prepečenac.

Preporučujemo