Osam savjeta za kulinarske katastrofe

po Vasa kuharica

Savjeti za kuhanje imaju za cilj da vam pomognu da napravite bolje obroke. Ponekad, međutim, morate brzo da mislite kada ne krene sve po planu, a nemate vremena da potražite savjet.

Sudbina obično diktira da će se to desiti kada kuhate nešto važno i pokušavate da impresionirate goste. Dakle, pokušajte da zapamtite ove savjete za kuhanje, u slučaju da se nađete u ovakvoj situaciji, ili ako vaša porodica bude u opasnosti da ostane gladna:

Prilagodite

Dakle, stvari nisu baš ispale kako ste planirali i vaše lijepo jelo postaje nekakva kaša.

Šta biste mogli da uradite da ga spasite?

Mislite brzo, i koristite sve što imate pri ruci da prilagodite recept. Napravite od njega nešto drugo – sem ako niste već rekli šta pravite, vaši gosti nikada neće znati da ste htjeli da skuhate nešto drugo (a vašoj porodici neće smetati). Ovo je jedan od onih savjeta za kuhanje koji možete uvijek koristiti.

Rezervni plan

Čak i ako volite večere, može biti veoma stresno pripremati ih, a još gore ako nešto pođe naopako. Ako imate goste zbog specijalne prilike, veoma je pametna ideja da napravite rezervni plan. On ne mora biti kompliciran, jednostavno nešto što lako možete spremiti ako prvo jelo ne ispadne kako treba.

Brza jela

Jedan od najkorisnijih savjeta za kuhanje je da uvijek imate u kuhinji nešto što ćete brzo spremiti za obrok, jer uvijek dođu trenuci kada smo gladni ili u žurbi.

Ovo može biti posebno korisno kada vaš prvi plan za kuhanje ne uspije baš kao što ste planirali. Jedan od načina da to pokrijete jeste da u zamrzivaču imate neko gotovo jelo, i sve što onda treba da uradite jeste da ga odledite i podgrijete!

Počnite ranije

Kada kuhate veoma važan obrok, počnite što ranije, ako vam meni dozvoljava. Na taj način, možete sebi dozvoliti da počnete iznova ako nešto ne uspije tokom procesa kuhanja.

Možete početi isto jelo od nule, spasiti ga i napraviti od njega nešto drugo ili napraviti potpuno novo jelo. Šta god da izaberete, ako imate vremena možete kuhati bez panike. Početi ranije je možda najbolji savjet.

Izmislite novo jelo

Recimo da planirate da napravite neko posebno jelo, ali nešto je pošlo naopako. Jedno rješenje je da improvizirate i napravite od toga što imate nešto drugo. Izmislite ime za njega i predstavite ga svojim gostima ili porodici kao nov recept. Oni mogu otkriti šta ste uradili, ali kakve veze ima- napravite foru od toga.

Kolač ili ugalj

O Bože – radovali ste se ukusnom domaćem kolaču. Samo ima jedan mali problem, zaboravili ste da ga izvadite iz rerne dok niste osjetili taj zloslutni miris gorenja koji vas je podsjetio.

Rješenje je jednostavno – odsijecite pregorjele dijelove. Ako je potrebno, isijecite patišpanj na dijelove, stavite fil između korica i pokrijte sa šlagom ili filom.

Brilijantna soda-bikarbona

Sodu – bikarbonu morate uvijek imati u svom kredencu. Ne samo da je odlična za pravljenje netoksičnih sredstava za čišćenje kuće, već ćete uspjeti i da spasite svoje tave. Jednostavno ubacite malo sode-bikarbone u tavu, dodajte malo vode, ostavite da prenoći i recite zbogom hrani koja je zagorjela na vašem posuđu.

Za ponijeti

Svaka pametna osoba, iako dobra u kuhanju, treba da ima flajere i menije hrane za dostavu hrane u nekoj fioci. U situacijama kada jelo ne uspije, treba samo da pozovete telefonom i sačeka da stigne večera.

Ovo je možda i najbolji savjet za kuhanje – nađite nekog drugog da skuha za vas!

Preporučujemo