Osjetite dašak Italije: Ukusna ciabatta

po Vasa kuharica

Sastojci:

340 ml mlake vode,

kašika maslinovog ulja,

kašičica šećera,

kašičica soli,

450 g brašna,

kašičica suhog kvasca.

Priprema:

1. Sve sastojke stavite po napisanom redoslijedu u veliku posudu. Miješajte dok tijesto ne dostigne debljinu onog za uštipke. Izvadite ga na dasku koju ste prethodno posuli brašnom. Iako se čini da lje previse ljepljivo, ne dodajte brašno.

2. Ostavite tijesto da odstoji jedan sat i poklopite ga velikom posudom. Podijelite ga na dva dijela i od svakog oblikujte ciabatte veličine 10 sa 30 cm.

3. Stavite ih u pleh pokriven papirom za pečenje, pa preko pospite malo brašna. Pecite na 200 do 220 stepeni, od 25 do 30 minuta.

4. Prvih 10 minuta pečenja možete posuti malo vode preko ciabatta kako bi bile hrskave. Kada su gotove, premažite ih s malo vode i umotajte u krpu da tako malo odstoje.

Preporučujemo