Otkrivamo: Zašto biste kafi trebali dodati malo maslaca

po Vasa Kuharica

Kad god pijemo kafu, dodajemo joj šećer, mlijeko ili vrhnje kako bi pojačali i unaprijedili njen okus. No u svijetu trenutno vlada trend dodavanja maslaca ovom jutarnjem favoritu, jer isti nudi mnoštvo blagodati za tijelo.

  1. Obrok u šoljici

Ako ste tip osobe koja preskače doručak (iako je on najvažniji obrok u danu), dodajte dvije čajne kašičice maslaca u prvu jutarnju kafu. Tijelo ćete na taj način opskrbiti s dovoljno kalorija i masnoća koji će vam dati energiju za novi radni dan.

  1. Hrana za mozak

Ljudi piju kafu zbog njenog okusa i mirisa, ali prvenstveno zbog kofeina koji im daje energiju za obavljanje raznih aktivnosti. Kada kafi dodate maslac stvara se moćna kombinacija koja povećava i kognitivne sposobnosti odnosno jača naše mogućnosti da primjećujemo, istražujemo, analiziramo i rješavamo probleme.

  1. Pomoć pri mršavljenju

Organski maslac sadrži konjugiranu linolnu kiselinu (CLA) koja dokazano smanjuje tjelesnu masnoću kod osoba s viškom kilograma. U ovom proizvodu nalazi se i maslačna kiselina koja smanjuje upalne procese u tijelu, te pozitivno djeluje na srce.

Preporučujemo