Otkrivena tajna: Japrak može biti još ukusniji

po Vasa Kuharica

Sarma, dolma i japrak su jela koja potječu iz Osmanskog carstva, a i dan danas su se zadržala kao popularna i na našoj trpezi.

 

Sastojci:
450 gr mljevenog mesa

70 gr riže

2 manje glavice crvenog luka, rendanog

1 kašičica bibera

1 kašičica paradajz sosa

3 kašike maslinovog ulja

½ limuna

½ šoljice peršuna

½ šoljice kopra

so

50 listova vinove loze (grožđa) ili raštike

 

Priprema:

 

  1. U jednoj posudi sjedinite meso, rižu, luk, so, biber, peršun, kopar i 1,5 kašiku maslinovog ulja.
  2. Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.
  3. Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.
  4. Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.
  5. Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo da jelo zagori.
  6. Dodajte oko 400 ml vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.
  7. Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.

Preporučujemo