Sastojci:

mesni nadjev:

400 g „Ovako“ goveđe domaće kobasice

800 g pelata

1 veći luk

6 češanja bijelog luka

2 mrkve

1 stabljika celera

3 kašike maslinovog ulja

200 ml goveđeg temeljca

120 ml vrhnja za kuhanje

so

biber

2 kašike smeđeg šećera

1 kašika timijana

2 lovorova lista

mliječni nadjev:

420 g ricotta sira

80 g krem sira (abc, vivis…)

1 jaje

1 češanj bijelog luka

250 g parmezana

so

biber

5-6 listića svježeg bosiljka

ostalo:

12 listova lazanja

450 g mozzarelle

30 g parmezana

priprema

  1. Goveđu kobasicu isjeckajte na što sitnije kockice, pa je kratko prepržite (oko 5 min.) na maslinovom ulju. Izvadite je u zdjelu i poklopite. U istu posudu u kojoj ste pržili kobasicu dodajte sitno nasjeckane luk, bijeli luk, mrkvu i stabljiku celera, pa ih dinstajte oko 5-6 minuta.

2. Prelijte sve sa goveđim temeljcem i krčkajte još 5 minuta. Pelate grubo usitnite, pomiješajte ih sa malo soli, bibera, smeđeg šećera i timijanom, pa dodajte ostatku povrća. Kada sos proključa, polako ulijte vrhnje za kuhanje i ubacite lovorov list, smanjite vatru i krčkajte sve oko 20 minuta. Povremeno promiješajte. Nakon toga, u sos dodajte poprženu kobasicu i kuhajte sve još desetak minuta. Ako je potrebno, dodajte još soli i bibera, te odstranite lovorov list. Potom, napravite nadjev od sira.

3. U šerpici na laganoj vatri rastopite krem sir, pa dodajte riccotu i narendani parmezan, te dobro izmiješajte. Bijeli luk usitnite, listiće bosiljka nacjepkajte prstima i zajedno sa soli i biberom dodajte u smjesu. Na kraju dodajte jaje, dobro izmiješajte i skinite s vatre.

4. Za slaganje lazanja izaberite dublju tepsiju, pa po dnu najprije rasporedite malo sosa od mesa. Na to stavite listove lazanja (3 komada). Po lazanjama izlijte dio mliječnog nadjeva i fino ga raspodjelite, a po tome stavite narendanu mozzarellu. Zatim, ponovo ide mesni nadjev, pa novi red lazanja. Bitno je da na kraju, slaganje lazanja završite sa mesnim sosom, preko kojega ćete staviti ostatak narendane mozzarelle i narendani parmezan.

5. Tepsiju, potom, dobro pokrijte alu folijom i stavite u zagrijanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 40 minuta. Nakon toga, uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 210 stepeni i lazanje pecite još otprilike 20 minuta, odnosno dok sir na vrhu fino porumeni. Gotove lazanje ostavite najmanje 15 minuta da se ohlade, prije nego ih izrežete.