Ovseni keksi idealan dezert

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 šolja ovsenih pahuljica,

1/3 šolje sušenog ananasa,

1/3 šolje brusnice,

1/3 šolje suhe kajsije,

1 šolje brašna od spelte,

1 kesica praška za pecivo,

1 jaje, 3 kašike meda,

1/3 šolje otopljenog maslaca,

1 šolja soka od jabuke ili narandže,

2 kašičice cimeta,

pola kašičice mljevenog đumbira.

 Priprema:

1. Jaje umutite tako da bude pjenasto, potom mu dodajte otopljeni maslac. Umiješajte i sok i med.

2. U posebnoj posudi pomiješajte ovsene pahuljice, brašno od spelte i prašak za pecivo sa cimetom i đumbirom. Dobro izmiješajte pa dodajte smjesu od jaja. Mutite kuhačom dok se sve ne sjedini i na kraju dodajte sjeckano suho voće.

3. Na pleh stavite pek-papir ili ga dobro namastite i redajte smjesu za kolače pomoću supene kašike. Pazite na rastojanje između kolača, jer će tokom pečenja narasti.

4. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni između osam i deset minuta.

Preporučujemo