Palačinke se mogu sljubiti s različitim sastojcima – od običnog meda i svježeg voća do čokoladnih namaza. Mogu se složiti čak i slane verzije sa sirom, povrćem, mesom i sličnim sastojcima.
Donosimo vam recept za američke palačinke punjene Nutellom kojima će rijetko tko moći odoljeti. Debele su, slasne i flafaste. Prava milina!
Sastojci: 270 g brašna, 250 ml mlaćenice, 6 kašika Nutelle, 4 kašike rastopljenog maslaca, 2 kašike šećera, 1,5 čajne kašičica praška za pedivo, 1 čajna kašičica sode bikarbone, prstohvat soli, ulje za pečenje.
Priprema:
1. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Na papir stavite 6 kašika Nutelle – svaku kšiku razdvojenu jednu od druge da se ne dodiruju. Kašikom ih razmažite u krug debljine oko tri milimetra i promjera oko pet centimetra.
2. Stavite tako pripremljenu Nutellu u zamrzivač na par sati ili preko noći da se smrzne.
3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa šećerom, sodom bikarbonom, praškom za pecivom i solju.
4. U sredini smjese napravite rupu te dodajte rastopljeni maslac i mlaćenicu. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zagrijte veću tavu na umjerenoj temperaturi s malo ulja.
5. Stavite na zagrijanu tavu jednu kutlaču smjese, preko nje dodajte zamrznuti disk Nutelle, pa ga prekrijte s još kašikom ili dvije smjese. Pecite palačinku dok ne postane zlatnožuta oko tri do četiri minute, okrenite je i nastavite peći još dvije ili tri minute.
6. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. S ovom smjesom trebali biste dobiti oko šest palačinki.