Sastojci: 2 jaja, 300 ml mlijeka, 150 g brašna, so, 8 boba grožđa, 1 kruška, 2 kašike maslaca, šećer u prahu, 20 ml rakije od krušaka, 80 g gorgonzole.
Priprema:
1. Jaja, mlijeko i brašno stavite u zdjelu, dodajte prstohvat soli i promiješajte, a zatim ostavite 20 minuta da odstoji. Voće operite, kruške narežite na osam dijelova i odstranite košpice.
2. Zajedno s grožem dinstajte na 1 žlici zagrijanoga maslaca. Pospite šećerom u prahu i ostavite da se karamelira. Prelijte rakijom i promiješajte.
3. Sir razdijelite na osam dijelova. Od tijesta i preostaloga maslaca ispecite osam palačinki. Preklopite palačinke tako da izgledaju kao paketići, ukrasite ih sirom, kruškama i grožđem. Da biste voće i sir bolje fiksirali na palačinke, pričvrstite ih čačkalicom ili plastičnim drvcima.