Sastojci za palačinke:
150 g brašna,
2 jaja,
1 žumance,
100 g maslaca,
1/4 l mlijeka.
Za fil:
2 komada bijelog pilećeg mesa,
1 glavica bijelog luka,
pulpa od 1 paradajza,
1 kašilica ljute paprike,
1 l kiselog vrhnja,
70 g maslinovog ulja,
so.
Za flambiranje:
Rum.
Priprema:
1. Od brašna, jaja, mlijeka, malo soli i nepunog decilitra vode pripremite tijesto za palačinke.
2. Na zagrijanom maslacu ispecite palačinke i potom ih ostavite na toplom.
3. Operite pileće bijelo meso, posušite ga krpom i posolite.
4. Popržite na ulju luk, kada porumeni skinite ga s vatre i stavite paradajz i papriku, dodajte meso i popržite ga na tihoj vatri 15-20 min, dodavajući malo vode.
5. Kada meso omekša izvadite ga, isjeckajte sitno i ponovno ga vratite u umak, prelijte kiselim vrhnjem i nastavite sa kuhanjem još 4-6 minuta.
6. Premažite filom još tople palačinke, stavite ih u bakrenu posudu, prelijte rumom i flambirajte.