Palačinke sa paprikom za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci za palačinke:

150 g brašna,

2 jaja,

1 žumance,

100 g maslaca,

1/4 l mlijeka.

Za fil:

2 komada bijelog pilećeg mesa,

1 glavica bijelog luka,

pulpa od 1 paradajza,

1 kašilica ljute paprike,

1 l kiselog vrhnja,

70 g maslinovog ulja,

so.

Za flambiranje:

Rum.

Priprema:

1. Od brašna, jaja, mlijeka, malo soli i nepunog decilitra vode pripremite tijesto za palačinke.

2. Na zagrijanom maslacu ispecite palačinke i potom ih ostavite na toplom.

3. Operite pileće bijelo meso, posušite ga krpom i posolite.

4. Popržite na ulju luk, kada porumeni skinite ga s vatre i stavite paradajz i papriku, dodajte meso i popržite ga na tihoj vatri 15-20 min, dodavajući malo vode.

5. Kada meso omekša izvadite ga, isjeckajte sitno i ponovno ga vratite u umak, prelijte kiselim vrhnjem i nastavite sa kuhanjem još 4-6 minuta.

6. Premažite filom još tople palačinke, stavite ih u bakrenu posudu, prelijte rumom i flambirajte.

Preporučujemo