Palačinke sa satarašom

po Vaša Kuharica

Sastojci za tijesto:

10 g kvasca,

300 g brašna,

0,5 l mlijeka,

kašičica šećera,

1/2 kašičice soli,

1 jaje.

Za sataraš:

500 g paprike,

500 g paradajza,

veća glavica luka,

5 kašika ulja,

kašičica šećera,

so, biber,

kašika biljnog začina.

Priprema:

  1. Stavite kvasac u šolju mlakog zašećerenog mlijeka, ostavite da nadođe, pa zamijesite rjeđe tijesto. Ostavite da naraste, ponovo promiješajte i pustite da se još jednom podigne.
  2. U podmazanoj tavi razlijte malo deblju palačinku, poklopite i tako ispecite.
  3. Papriku očistite i isijecite na rezance, a luk na listiće. Paradajz ogulite, odstranite sjemenke i isjeckajte na kockice.
  4. Na zagrijanom ulju propržite luk, dodajte šećer, a nakon nekoliko minuta i papriku. Kad paprika omekša, umiješajte paradajz i biljni začin pa nastavite dinstati sve dok tečnost ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i pobiberite. Sipajte na ispečene palačinke, preklopite i služite.

Preporučujemo