Sastojci za tijesto:
10 g kvasca,
300 g brašna,
0,5 l mlijeka,
kašičica šećera,
1/2 kašičice soli,
1 jaje.
Za sataraš:
500 g paprike,
500 g paradajza,
veća glavica luka,
5 kašika ulja,
kašičica šećera,
so, biber,
kašika biljnog začina.
Priprema:
- Stavite kvasac u šolju mlakog zašećerenog mlijeka, ostavite da nadođe, pa zamijesite rjeđe tijesto. Ostavite da naraste, ponovo promiješajte i pustite da se još jednom podigne.
- U podmazanoj tavi razlijte malo deblju palačinku, poklopite i tako ispecite.
- Papriku očistite i isijecite na rezance, a luk na listiće. Paradajz ogulite, odstranite sjemenke i isjeckajte na kockice.
- Na zagrijanom ulju propržite luk, dodajte šećer, a nakon nekoliko minuta i papriku. Kad paprika omekša, umiješajte paradajz i biljni začin pa nastavite dinstati sve dok tečnost ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i pobiberite. Sipajte na ispečene palačinke, preklopite i služite.