Sastojci: 100 g graham brašna, 100 g mekog pšeničnog brašna, 2 jaja, 200 ml mlijeka, 200 ml kisele vode, pola praška za pecivo, dvije kašike ulja, so, dvije konzerve tune, pola kilograma mladih kopriva, pola prase, 50 g putera, so.
Priprema:
1. Koprive očistiti (s rukavicama naravno), oprati i kratko blanširati 3-4 minute. Ocijediti ih, preliti hladnom vodom i isjeckati. Ostaviti 3-4 kašičice kopriva za tijesto, a ostatak posoliti i propržiti kratko sa prasom. Dodati maslac, so i ocijeđenu tunjevinu.
2. Umutiti jaja pa dodati meko brašno i 100 ml mlijeka. Sjediniti i dodati graham brašno i prašak za pecivo. Posoliti idodati još 100 ml mlijeka i na kraju kiselu vodu i ulje.
3. U blenderu izmiješati ostavljene koprive i malo smjese za palačinke pa dodati u glavnu smjesu. Ostaviti da odstoji 20 minuta.
4. Pržiti palačinke pa ih filovati spremljenom tunjevinom.