Paradajz punjen mljevenim mesom

po Senan Dervisevic

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 1 mala glavica crvenog luka, malo soli i bibera, 3 kašike nasjeckanog svježeg timijana, 1 čehno bijelog luka, 300 g mljevene junetine, pola šolje suhog bijelog vina, 6 velikih paradajza,  

100 g naribanog sira, po želji rukola salata kao prilog.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. U tavi na ulju popržite luk, a kada porumeni dodajte so, biber, timijan i bijeli luk te pržite još minutu.

2. Dodajte mljevenu junetinu i dinstajte je dok ne potamni 6 do 8 minuta. Dodajte vino i kuhajte dok vino ne ispari.

3. Dok se meso dinsta, pripremite paradajz. Operite ih i oštrim nožem i žlicom izdubite. Ravnomjerno raspodijelite meso te njime napunite paradajz. Na kraju pospite naribanim sirom.

4. Paradajz zapecite u rerni desetak minuta dok sir ne porumeni.